Temel Mum Çubuklar


Temel Mum Çubukları


Kısa Yeşil Mum

Tanınma Kriterleri:

  • Mum çubuğunun gövdesi kısa ve yeşildir.
  • Gölgelerin uzunluğu önemsizdir.


Gün içerisinde sınırlı alımlar olan, günlük fiyat hareketlerinin sınırlı kaldığı kısa bir yükseliş mumudur. Mum çubuğunun gövdesi kısadır. Gölgelerin uzunluğu önemsizdir.Hissenin gidişatı konusunda karar vermek için tek başına yetersizdir. Diğer komşu mumların durumuna da bakmak gereklidir.

Orta Uzunlukta Yeşil Mum

Tanınma Kriterleri:

  • Mum çubuğunun gövdesi orta uzunlukta ve yeşildir.

Gün boyunca hisseyi alıcıların kontrol ettiğini gösteren bir mumdur. Alım yönünde bir baskının olduğunu anlıyoruz. Mumun gövdesi orta uzunluktadır. Gölgelerin uzunluğu önemsizdir. 
Hissenin yönü konusunda tek başına karar vermede yetersizdir. Komşu mumlara bakarak karar verilmelidir. 


Uzun Yeşil Mum

Tanınma Kriterleri:

  • Mum çubuğunun gövdesi uzun ve yeşildir
  • Gövde diğer mum çubuklarına göre çok daha uzun olmalıdır.
Gün boyunca alım yönünde bir baskının olduğunu gösterir bize. Alıcıların çok iştahlı olduğunu anlıyoruz.
Genel olarak hissenin yükselişe geçtiğini bize söylese de tek başına karar vermek bizi yanıltabilir. Komşu mumlara bakarak karar verilmelidir.


Yeşil Marubozu

Tanınma Kriterleri:

  • Mum çubuğunun gövdesi uzun ve yeşildir.
  • Alt ve gölgeleri yoktur. 
Her iki ucunda da gölgesi olmayan aşırı yükselmiş bir piyasayı ifade eder. Mumun gövde boyu diğer mumlara göre aşırı uzun olmalıdır. Açılış ve kapanış fiyatları o günün en yükseği ve en düşüğüdür. Yani seansın açılışından kapanışına kadar alıcıların bu hisseyi almaya devam ettiğini söyler bize. Bu mum çubuğu genel olarak yükselişe işaret eder. Ancak, daha geniş teknik resim içindeki konumu da önemlidir.


Yeşil Açılan Marubozu

Tanınma Kriteri:

  • Gövdesi uzun bir yükseliş mumudur.
  • Alt gölgesi yoktur fakat üst gölgesi vardır.
Gün boyu alıcıların piyasayı kontrol ettiğinin ve aşırı alımın olduğunu söyler bize bu mum formasyonu. Fakat kapanış günün en yükseğinden değilde biraz aşağısından kapanmıştır. Bize anlamlı bir yükselişi gösterse de eğer bu yükseliş hissenin yükseliş trend tepesinde oluşursa hissenin doyum noktasına ulaştığını da gösterebilir. Tek başına bakılarak karar verilmez. Teknik durum göz önüne alınarak karar verilmelidir. 

Yeşil Kapanan Marubozu

Tanınma Kriterleri:

  • Gövdesi uzun bir yükseliş mumudur.
  • Üst gölgesi yoktur fakat alt gölgesi vardır.
Yeşil Kapanan marubozu hissenin açılış fiyatından kapanışa kadar alıcıların hakim olduğunu gösterir bize. Hisse ilk seansta açılış fiyatının altına düşse de daha sonra ikinci seanstan itibaren yüksek derece alıcıların alımıyla kapanış fiyatında üste gölge bırakmadan kapanmıştır. Daha sonraki günlerde yükseliş devam edebileceği gibi tersi durum da sözkonusu olabilir. 


Kısa Kırmızı Mum

Tanınma Kriterleri:

  • Gövdesi oldukça kısa ve kırmızıdır
  • Üst ve alt gölgeler önemsizdir

Satış baskısının zayıfta olsa devam ettiğini gösteren  ve fiyat hareketlerinin sınırlı kaldığı bir mum çubuktur. Tek başına karar vermede etkisizdir. Satış baskısının devam edebileceği gibi tersi durum da oluşabilir. Komşu mumların durumuna bakılmalıdır.

Normal Kırmızı Mum

Tanınma Kriterleri:
  • Gövde normal uzunluktadır.
  • Alt ve üst gölgeler önemsizdir.
Satış baskısının hissedildiği, açılıştan kapanışa kadar satıcıların hakim olduğunu gösteren bir mumdur. 

Kırmızı Uzun Düşen Mum

Tanınma Kriterleri:
  • Gövde diğer mumlara göre oldukça uzundur
  • Alt ve üst gölgeler vardır
Gün boyu yoğun satış baskısının olduğunu gösteren bir mumdur. Satıcıların hakim olduğu ayı piyasasının baskın olduğunu anlıyoruz. Tam anlamıyla bir panik satışı vardır diyebiliriz. Gün içerisinde piyasa açılıştan biraz yukarı gidebildi ise de daha sonra aşağı düşmüştür.


Kırmızı Marubozu

Tanınma Kriterleri:
  • Gövde diğer mumlara göre oldukça uzundur
  • Alt ve üst gölgeler yoktur
Açılış fiyatıdan hiç yukarı gidemeden devamlı düşen ve en son gördügü fiyattan kapanan bir piyasa olduğunu görüyoruz. Görüldüğü gibi alt ve üstte hiç gölgesi yoktur. 

Kırmızı Kapanan Marubozu

Tanınma Kriterleri:
  • Gövde diğer mumlara göre oldukça uzundur
  • Sadece altta gölge vardır.
Açılış fiyatından yukarı gidemeden devamlı düşen  bir piyasa. Gün içerisinde alt göldesinden anlaşılaçağı gibi biraz alım olmuş ve açılış fiyatından oldukça aşağda bir fiyattan günü kapatmış.



Kırmızı Açılan Marubozu

Tanınma Kriterleri:
  • Gövde diğer mumlara göre oldukça uzundur
  • Sadece üstte gölge vardır.
Açılış fiyatından yukarı gitmiş fakat gün içerisinde satıcılar baskın çıkarak aşağı düşmüş bir piyasa. Üst gölgesinden anlaşılacağı üzere satıcıların baskın çıkması ile düşüş başlamış ve açılış fiyatının altına düşmüş. Alt gölge yok. Yanı fiyat gördüğü en dip noktadan kapanmış. 

Özel Mum Çuklar İçin Tıklayın....

Mum Grafiklere Giriş

Mum Grafikler (Candlestick Charts) Giriş





Mum grafikler bir hissedeki fiyat hareketlerini görselleştiren grafiklerdir. Yukarıdaki görselde düşen bir hissenin (kırmızı mum) fiyat hareketlerini ve yükselen bir hissenin (yeşil mum) göstermektedir. Genelde günlük bakılsa da 5 dk'lıktan 1 saate, 1 haftalıktan aylığa kadar bir periyotta mum grafiklerine bakarak o hissenin dk da haftada ve ay'da yaptığı fiyat hareketlerini izleyebilirsiniz. Aşağıdaki grafikte ASELS hissenin günlük grafiğini görmektesiniz.


ASELS


Kırmızı mumlar o günün düşüş ile kapadığını, yeşil mumlar ise yükseliş ile kapadığını bize söylemektedir. Tabi ilerleyen bölümlerde mumların uzunlukları, açılış ve kapanış fiyatları, gölge uzunluk ve kısalıklarının vs. bize daha fazla şeyler söylediğini göreceğiz. Şimdilik kırmızı mumun düşüş, yeşil mumun ise yükseliş olarak günü bitirdiğini bilelim. Bir de mumların üstünde ve altında uzanan gölgeler var. Onlar ise o günün içersinde hissenin en yüksek ve en düşük fiyat hareketlerini gösterir.



Günün sonunda yani seansın bitiminde hisse açılış fiyatından yukarıda kapandı ise yeşil mum oluşur. Kapanış fiyatı yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi açılış fiyatının üstündedir. Yukarıdaki ve aşağıda oluşan gölgeler ise gün içerisinde hissenin ulaştığı en yüksek ve en düşük fiyatlardır. 



Günün sonunda yani seansın bitiminde hisse açılış fiyatından daha aşağıda kapandı ise kırmızı mum oluşur. Açılış fiyatı yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi kapanış fiyatının altındadır. Yukarıdaki ve aşağıda oluşan gölgeler ise gün içerisinde hissenin ulaştığı en yüksek ve en düşük fiyatlardır.

Bir Günlük Mum'un Gün İçerisindeki Hareketleri

Mum Grafik Nasıl Okunur?

Bir Yükseliş Mum'u

Şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım anlamanız bakımından. Birkaç mum örneği vererek çalışalım. Aşağıdaki şekilde bir hissenin günlük fiyat hareketlerini görüyoruz. Mum yeşil bir mum dolayısı ile günü yükseliş ile bitiren bir mumun hareketi olduğunu anlıyoruz. Başka ne diyor bu mum bize;


  • Hissenin açılış fiyatının 17.85 olduğunu söylüyor
  • Daha sonra hissenin gün içerisinde düşüşe geçtiğini ve en son 17.54 'u gördüğünü söylüyor
  • Başka ne diyor bu mum bize. Gün içerisinde yükseliş yaşandığını ve hissenin 18.44' kadar yükseldiğini söylüyor.
  • Ve en son olarak kapanışta 18.44 fiyatından hissenin günü bitirdiğini Söylüyor. 
Gördünüz mü? Tek mum bize neler anlatıyor. 




Bir Düşüş Mum'u


Yine aşağıdaki resimde günü düşüş ile kapatmış bir hissenin mumu var. Bakalım bu mum bize neler söylüyor.

  • Hissenin açılış fiyatı 7.67 tl.
  • Önce alıcılar devreye girmiş ve hisse fiyatı 7.70 tl'ye çıkmış.
  • Burada kar satışları başlamış. Yeni satıcılar ortaya çıkmış ve hisse 7.70 fiyatının üstüne çıkamamış ve açılış fiyatının yani 7.67 tl'nin de altına düşmüş.
  • Buradan da satışlar hızla çoğalmış.
  • Bu mum bize satışın ertesi gün de devam edebileceğini söylüyor. 


Gördünüz mü? Tek bir mum bize neler söylüyor. Daha da söyleyecek çok şeyleri mumların. İki mum yanyana gelince farlı bir anlam taşıyor. Gölgelerin uzunluğu, kısalıgı, alttaki ve üsteki gölgelerin uzunluklaru vs. Ama bu konular ileri seviye konular. Hepsini anlatacağım. Meraklanmayın.